Hatha Yoga
Goed voor Iedereen


Favoriete links en info


Yoga helpt bij reumatoïde artritis

Jonge patiënten met reumatoïde artritis (RA) voelen zich beter na zes weken yoga. Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of California op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Pain Society."Het lijkt een hele uitvoerbare, praktische behandeling voor patiënten met RA", vertelt onderzoeker Kirsten Lung. Geneesmiddelen hebben vaak extra bijwerkingen voor jonge patiënten. Daarom ging Lung samen met haar collega's op zoek naar alternatieve behandelingen.


Studie

Het onderzoek omvatte 26 vrouwen tussen de 21 en 35 jaar met RA. Gemiddeld hadden zij al tien jaar klachten als gevolg van de reuma. De helft van de vrouwen nam deel aan lessen Iyengar-yoga. Na zes weken voelden zij zich gelukkiger dan voor de yogalessen, konden ze beter met hun pijn omgaan en ervaarden ze een betere gezondheid en meer energie. Deze verbeteringen vonden de onderzoekers niet in de controlegroep. 

Bewegen

Onderzoeker Kathleen Sluka van de University of Iowa is niet verbaasd over de resultaten. "Alle soorten beweging kunnen helpen bij RA. Door de spieren te versterken, bewegen de gewrichten minder pijnlijk. Daarnaast heeft beweging invloed op de onderdelen van het zenuwstelsel, die betrokken zijn bij pijn." 

Bron : gezondheidsnet


Info 


In de westerse wereld is de reguliere geneeskunst een gegeven en heeft zich ontwikkeld als de enige juiste weg (monopolie positie) binnen de geneeskunst. Een (wettelijk) beschermde wereld, waar andere geneeswijzen feitelijk worden uitgebannen. Toch zijn er heel veel zorgverleners, die verder willen kijken, dan de reguliere geneeskunst en laten zich stimuleren door met name de geneeskunst in de oosterse wereld, die op zich eeuwen langer bestaat dan de westerse geneeskunst. Zo is met name accupunctuur, voetreflexologie, holistische massage maar ook Reiki een steeds meer aanvaarde complementaire (aanvullende) methode op deze westerse reguliere geneeskunst. Levenskunsten zoals (Hatha) Yoga en Tai Chi Tao hebben weer een preventieve werking op de gezondheid. Het vervangt de reguliere geneeskunst niet, maar vult aan en staat het niet in de weg. Echter er moet anno 2011 nog steeds een taboe doorbroken worden.

bron: onbekend