Hatha Yoga
Goed voor Iedereen


Wat is hatha yoga 


Hatha yoga is een methode om lichaam en geest; de gehele mens gezonder te maken, te helen. Het is de meest traditionele vorm van yoga en wordt dan ook al eeuwenlang beoefend. Hatha Yoga is het leren bewuster om te gaan met de levensenergie, de ademhaling, prana.

Ha betekent Zon = Geest
Tha betekent Maan  = Stof
Hatha is dus eigenlijk de vereniging van ha- en tha in samenwerking met de adem.

Door de hatha yoga oefeningen en de ademhalingstechnieken leer je je spieren bewust te spannen en te ont-spannen, waardoor je het verschil van spanning en ont-spanning leert kennen. Door het leren luisteren naar de signalen van je eigen lichaam tijdens het uitvoeren van de oefeningen en bewuster te leren ademen, kun je eventuele blokkades opheffen. Hierdoor kan de energie weer vrij doorstromen en ontstaat er ruimte.

Dit gaat dan ook verder in je dagelijkse leven, waardoor je je beter leert ontspannen, beter kunt slapen en beter kunt concentreren. Hierdoor voel je je lichamelijk en geestelijk weer beter en ben je dus jezelf aan het helen.


Hatha Yoga voor zwangeren

Als je zwanger bent verandert er veel in je lichaam, hetgeen ook geestelijk zijn uitwerking heeft. Omdat je eigenlijk gewoon bent aan het doorgaan in het "dagelijks" leven, is het goed om tijd voor je zelf te nemen als je zwanger bent.In deze periode is het belangrijk aandacht te besteden aan de natuurlijke processen van je lichaam.Door ademhalingstechnieken leer je je bewust te ont-spannen. Hetgeen je vooral tijdens de baring goed kunt gebruiken.Je leert zachtheid en kracht te combineren en je krijgt hierdoor meer zelfvertrouwen. Omdat je leert vertrouwen op je lichaam door de hatha yoga oefeningen, krijg je meer zelfvertrouwen en ben je rustiger tijdens de geboorte van je kind.

Ook na de zwangerschap en geboorte van je kind is het goed om hatha yoga oefeningen te blijven doen.